Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledzie w kapuście

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety śledziowe 75dag
wywar warzywny 1szkl
cebula 2
masło roztopione 2łyżki
oliwa 1łyżka
musztarda pikantna 1łyżka
sok z cytryny
Kminek mielony Prymat
pieprz
sól
jabłko winne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: śledzie w kapuście

Filety umyć,osuszyć,posmarować musztardą,posypać pieprzem i solą,ułożyć w misce,przykryć i na 40min wstawić do lodówki.Główkę kapusty pokroić na ćwiartki,poszatkować,wypłukać,osączyć i lekko posolić.Jabłko i cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę,skropić sokiem z cytryny i zeszklić na rozgrzanej w rondlu oliwie.Dołożyć kapustę i chwilę smażyć,mieszając,po czym doprawić do smaku kminkiem,tymiankiem i pieprzem.Wlać wrzący wywar z włoszczyzny,szybko zagotować,a potem dusić 15min na małym ogniu.Jeśli kapusta będzie zbyt rzadka,podgrzewać ją odkrytą,by nadmiar płynu odparował.Następnie przełożyć zawartość rondla do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia,na wierzchu rozłożyć filety śledziowe,polać je stopionym masłem,wstawić do gorącego piekarnika,piec ok.50min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak