Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń czekoladowy- własnej roboty :)

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
żółtko surowe 2 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 2 łyżki
cukier do smaku
masło 2 łyżki
sos czekoladowy

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń czekoladowy- własnej roboty :)

Do rondelka wlewam 1 szklankę mleka, a także dodaje 2 łyżki masła. Gotuje na małym ogniu. Do miski wrzucam 2 żółtka, wlewam 1 szklankę mleka i wsypuje cukier,kakao, mąke ziemniaczaną. Wszystko mieszam, np. trzepaczką. Do gorącego mleka wsypuje masę z miski. Wszsytko mieszam i zestawiam z ognia. Mieszam , aż do połączenia się składników,a także do momentu, gdy nie będzie żadnych grudek. Gotowy budyń przelać do pucharków. Na wierzchu można polać sosem czekoladowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anetapod 07.05.2019 11:58
Ja polecam także spróbowanie takiego jaki jest najprostszy czyli sama mąka ziemniaczana, kakao, mleko oraz cukier, jest wtedy bardzo czekoladowy i gładki. Wydaje się że to najprostsze a zarazem mega intensywne w smaku.
Andysz 07.01.2013 12:43
pysznośc;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak