Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik z wiśniami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 200g
masło 50g
jajko 3
żółtko jajek 3
mąka ziemniaczana 4łyżki
kasza manna 2łyżki
cukier drobny 250g
czekolada gorzka 1tabliczka
esencja migdałowa kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z wiśniami

Tortownicę o średnicy ok.25cm wyłożyć papierem do pieczenia.Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami,wyłożyć nimi dno tortownicy,docisnąć i wstawić do lodówki.Odmrożone wcześniej wiśnie osączyć na sitku z nadmiaru soku.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odłożyć 2łyżki do dekoracji.Twaróg zmiksować z jajkami i żółtkami,dodać cukier,mąkę,kaszę i aromat,wymieszać mikserem.Na spód z ciastek przełożyć 1/3masy,na nią 1/3wiśni i połowę pozostałej czekolady.Na nią znowu 1/3masy,1/3wiśni i resztę czekolady.Ostatnia warstwa to masa serowa i wiśnie.Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170stopniC,piec przez 1godz. i 15min.Pozostawić w piekarniku do wystudzenia i trzymać w lodówce co najmniej 3godz.Posypać wiórkami czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

izapozdro 08.12.2010 20:12
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak