Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada z kremem makowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier puder 150g
mąka 100g
olej 1łyżeczka
masa
śmietana kremówka 200ml
masa makowa z puszki 4łyżki
cukier puder 2łyżki
fix do śmietany 1
Żelatyna wieprzowa Prymat 2łyżeczki
lukier 1op
cukier puder 1łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: rolada z kremem makowym

Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną pianę,dodając cukier puder.Do piany dodać rozkłócone żółtka i mąkę,wymieszać.Blachę o średnicy 25 na 40cm wyłożyć papierem do pieczenia,natłuścić olejem,przelać masę.Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180stopniC,piec przez 15min.Gorące przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwinąć w rulon.Przełożyć w chłodne miejsce.Żelatynę rozpuścić w 5łyżkach gorącej wody,wystudzić.Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem.Masę makową wymieszać z żelatyną,dodać śmietanę,połączyć,schłodzić.Ciasto rozwinąć,posmarować masą,zrolować,owinąć papierem do pieczenia,włożyć do lodówki na 30min.Polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 13.06.2011 21:11
fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak