Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak Bożenki :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
cukier 1 szklanki
masło 1 kostka
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 sztuka
kakao 1 łyżka
dżem z czarnej porzeczki 2 słoiki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak Bożenki :

Zagnieść ciasto z mąki , ½ szklanki cukru , masła , żółtek , proszku do pieczenia , cukru waniliowego ( ma być takiej konsystencji jak kruszonka ) . Podzielić ciasto na 3 części . ½ + ¼ + ¼ . Wysmarować blachę masłem i wysypać bułką tartą . Wysypać na blaszkę ½ ciasta . Na ciasto położyć warstwę dżemu .Do ¼ ciasta dodać kakao i posypać nim dżem . Ubić pianę z białek i ½ szklanki cukru . Pianę wyłożyć na ciemne ciasto . Na pianę pokruszyć pozostałą ¼ jasną część ciasta .Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 40 minut .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 26.05.2011 15:28
nazwa z lekka przerażająca
anemon 19.03.2011 08:00
Nazwa ciasta bardzo nieadekwatna do pysznego smaku . A to wygląda bardzo apetycznie.
rzenia15 21.01.2011 11:49
uwielbiam pleśniak
Ewa104 19.11.2010 07:19
lubię to ciasto
ben-ka 18.11.2010 11:00
Zaintrygowała mnie nazwa:) a pleśniak i owszem bardzo dobre ciacho !
Jolanta40 23.10.2010 16:05
oj zjadłoby się
Jolanta40 23.10.2010 16:05
oj zjadłoby się
radek305
radek305 20.10.2010 19:33
pychotka
Joanna117
Joanna117 21.09.2010 17:52
Bardzo lubię pleśniaka, najbardziej z powidłami. Babcia mojej koleżanki robiła ciasto na smalcu.
monisia1977 03.08.2010 06:49
dobre!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak