Sposób przygotowania

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski żaroodpornej, dodać śmietanę i masło. Wstawić do kuchenki na 200 W ( inaczej źle się rozpuści !) najpierw na 5 min, zamieszać, potem na kolejne 2-3 minuty, sprawdzać mieszając aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić, dodac aromat migdałowy. Do ciepłej masy wsypywac mieszająć wiórki kokosowe ( ok 200 G), tak długo, az nie będzie już widać płynnej masy. Zostawić kilka minut, aby wiórki nasiąknęły masą.
Jeśli wykorzystujemy migdały, należy je sparzyć i obrać ze skórki. Ja dałam nerkowce, bo je bardzo lubimy. Nabieramy dłonią trochę masy kokosowej ( tak, żeby powstała kulka wielkości orzecha włoskiego), wkładamy migdał lub orzech, formujemy kulkę i otaczamy ją jeszcze w wiórkach kokosowych.
Z tej ilości wychodzi ok. 20 kulek.
Zostawić je do całkowitego ostudzenia, potem wstawić do lodówki, żeby stężały, dalej można je trzymac w temperaturze pokojowej

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    Świetny deser :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwona56

    rzeczywiście fajny deser
  • 0
    original
    Opublikowano

    Katarzyna156

    super!
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    Jaki kolorowy deser;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    pyszności; super wyglądają:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    prezentują się znakomicie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    śliczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne cukiereczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    znakomite,pycha !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !