Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort owocowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 sztuka
mąka krupczatka 8 łyżka
cukier 8 łyżka
kakao 1,5 łyżki
mleko 1 litr
masło 2 sztuka
brzoskwinie puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort owocowy

Upiec 2 biszkopty z 4 jaj: 1 biały i 1 czarny.
BISZKOPT:
4jaja; 4 łyżki mąki krupczatki;4 łyżki cukru.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijać aż nie będzie czuć cukru. Dodać żółtka, trochę potrzepać, wsypać na wierzch mąkę i lekko wymieszać. Wstawić do piekarnika. Wyjąć aż ostygnie.

Do kakaowego 3 łyżki mąki krupczatki i 1-1,5 łyżki kakao.

MASA:
1 litr mleka; 1 ½ szkl. cukru; 2 masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej; 4 łyżki ( czubate )mąki ziemniaczanej; 2 żółtka; 3 cukry waniliowe; 2 galaretki zielone rozpuszczone w ½ litra wody; 2 galaretki czerwone rozpuszczone w ½ litra wody; 2 galaretki czerwone rozpuszczone w ½ litra wody; ½ kg winogron zielonych; 1 puszka brzoskwiń- 80dkg.

Mąkę rozpuścić w 1 szkl. mleka, a resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Wlać rozrobioną mąkę ciągle mieszając, aż się zrobi krem- wystudzić.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce kremu.
Na żółty biszkopt dać trochę masy i ułożyć wykrojone szklanką z ciemnego ciasta krążki,
Dookoła krążków poukładać winogrona, zalać tężejącą galaretką zieloną. Wsadzić do lodówki aby stężała.
Wyłożyć część masy, na masę dać placek z dziurami. Do dziur powkładać połówki brzoskwiń ( brzuchami do góry ) i zalać galaretką czerwoną.
Wyłożyć pozostałą masę i zalać galaretką czerwoną.
Włożyć do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 22.08.2011 09:25
super
cukiereczek 26.07.2011 18:23
super
Krzysztof42 25.05.2011 15:26
owocowy bo brzoskwiniowy
Ela20 24.09.2010 20:45
Musi byc pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak