Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg drożdżowy z mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pół kilo mąki
drożdże 30 dkg
szklanka wody
łyżeczka cukru
mięso z rosołu 3/4 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat
majreanek
sól, pieprz do smaku
olej kilka łyżek
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg drożdżowy z mięsem

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę letniej wody, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mięso z rosołu mielimy lub miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajko, zagęszczamy tartą bułką i mieszamy.
Do miski z mąką wsypujemy trochę soli, dodajemy wyrośnięte drożdże, wlewamy resztę letniej wody, dodajemy olej, jajko, mieszamy i wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, do podwojenia objętości.
Wkładamy połowę wyrośniętego ciasta do natłuszczonej keksówki, na to nakładamy mięso, przykrywamy resztą ciasta i wstawiamy do piekarnika na 200 C, na około 40 min.
Podajemy pokrojony na plastry z surówką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LoLa 11.04.2013 07:17
to coś nowego
kasienka23 22.02.2012 08:08
smakowicie wygląda, chętnie wypróbuję przepis
pacpaw 30.11.2011 20:56
mistrzowskie wykonanie
jolajka 07.09.2011 14:34
na pewno smaczne
Ela15 15.06.2011 18:06
ciekawy przepis
ben-ka 23.11.2010 22:15
Fajny pomysł ja chyba z barszczem czerwonym bym jadła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak