Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomerańczowy przysmak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dag
margaryna 250 g
jajko 1 szt.
żółtko jajek 4 szt.
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
NA MASĘ:
pomarańcza 2 duże szt.
cytryny 1 szt.
cukier puder 1 i1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomerańczowy przysmak

Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, jajka, żóltek, cukru pudru i soli zagniatam ciasto. Wkładam na godzinę do lodówki aby sie schłodziło. Spód i boki tortownicy wylepiam ciastem, lekko nakłuwam widelcem, piekę 25 min w tem 200 st. Pomarańcze i cytryny sparzam,przekrawam na pól i usówam pestki. Owoce wraz ze skórką mielę (można również je rozdrobnic w melakserze). Masę owocową przekładam do rondla , dodaję cukier i smaże na wolnym ogniu aż masa zacznie gęstniec od czasu do czasu mieszam aby sie nie przypaliło. Ciepłą masę rozkładam na upieczonym spodzie i pozostawiam do zastygnięcia. Całośc można udekorowac, np. cukrowymi galaretkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak