Sposób przygotowania

Z dyni wycięłam 4 podłużne kawałki, obrałam je ze skórki i oczyściłam ze środkowych włókien oraz pestek. 3 łyżki sosu sojowego jasnego wymieszałam z 2-ma łyżeczkami sosu chili, 2-ma łyżeczkami octu balsamicznego, 1-2ma łyżeczkami płynnego miodu. Tą mieszanką posmarowałam dynię i odłożyłam na 2 godziny do lodówki. Następnie owinęłam kawałki plasterkami wędzonego, parzonego boczku i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż boczek się lekko zrumienił a dynia zmiękła - sprawdziłam to nakłuwając dynię szpadką - przed końcem pieczenia skropiłam całość resztą marynaty od dyni.
Wyłożyłam porcje na talerze, obok nałożyłam porcje rukoli posypanej połówkami pomidorków - sałatkę skropiłam sosem, który wytworzył się podczas pieczenia. Pyszna przystawka!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    musi być pyszne podobnie robię melona
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    i też go zapiekasz czy zawijasz i podajesz surowego?
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    kolejny ciekawy przepis z dynią w roli głównej!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Mniam, pycha !
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    na prawdę polecam bo taki zestawik jest bardzo smaczny :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Pycha
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ach cuda robisz Izuniu.
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    żadne cuda, to bardzo proste danie :-)
  • 2
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Dodawałam dynię do pieczenia indyka i było super.Z boczkiem musi być jeszcze bardziej aromatycznie, bo sama dynia charakterystycznego smaku nie ma.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Takiego dania jeszcze nie jadłam ale warto spróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Renata, na prawdę warto
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    po prostu rewelacja! Dodam do swojej księgi. muszę koniecznie wypróbować przepis:)
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    ciekawe połączenie :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    i zapewniam, że bardzo smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Fajny pomysł na warzywko, które bardzo lubię.
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    myślę, że teraz także cukinię można w ten sposób zapiec i będzie pyszna :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Nie napisana ilość składników a czepiasz się zawsze innych użytkowników w komentarzach.
  • -1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Anonim, naucz się czytać bo w przepisie wszystkie ilości masz
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Anonim umie dobrze czytać . Pisząc przepis przy składnikach zawsze jest podana ilość a tu nie ma. Napisane 3 kawałki dyni a boczku nie napisane ile . Trudno przyznać się do swojego lepiej cudze krytykować.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Cztery podłużne kawałki dyni , pomyłka.
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    sam jesteś pomyłka - spójrz na zdjęcie to może się zorientujesz o co chodzi chyba, że ciężko z myśleniem :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !