Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort biszkoptowo-waniliowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 6 sztuka
jaja 2 sztuka
cukier 1,5 szkalnki
mleko 3/4 litr
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort biszkoptowo-waniliowy

6 żółtek
2 cale jajka
1 ½ szkl cukru
Rozetrzeć to drewniana łyżka w garnku.
Do tego wlac ¾ l wrzącego mleka z zagotowana laska wanilii lub cukrem waniliowym. Garnek wstawić do większego z wrząca woda i mieszać aż wytworzy się budyń. Odstawić do ochłodzenia. Utrzeć 1 kostkę masła i 1 kostkę palmy i połączyć powoli z masa.

Tortownice wyłożyć na dnie i dookoła biszkoptami (podłużnymi). Przykryć masa. W środek dać tez warstwę biszkoptów. Na wierzch tylko kilka dla ozdoby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 25.05.2011 15:27
torcik zawsze chętnie zjem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak