Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem winogronowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

winogrona 1 kg
cukier 1 kg
gruszki 0,5 kg
jabłka 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem winogronowy

Winogrona obrywamy z gałązek, myjemy, gnieciemy i przecieramy przez sitko. przecier gotujemy 20 minut, dodajemy cukier. Jablka i gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazdka nasienne i zcieramy na tarce, dodajemy do gotujacego sie przecieru i gotujemy jeszcze z pół godziny.Dżem przekładamy do słoiczków i szczelnie zakrecamy, gotowe! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 16.09.2012 11:30
taki z mieszanych owoców najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak