Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mussaka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej roślinny 2 łyż
cebule 2 średnie
czosnek ząbki 3 szt.
chude mięso z jagnięcia lub wo 80 dag
mąka 1\\2 szkl.
jogurt naturalny 3 szt. 175g
sól do smaku
pieprz do smaku
bakłażan
papryka zielona 1 strąk
żółtko jajek 4 (roztrzepane)

Przepis i sposób przygotowania na: mussaka

Pokroić bakłażany w plastry o grubości 0,5cm. Posolić i odstawić na godzinę. Na średnim ogniu usmażyć,mieszając co pewien czas,oprószyć cebulą, pieprzem i czosnkiem.Dodać mięso,zrumienić.Usmażone z cebulą i czosnkiem mięso posypać solą,pieprzem i papryką.Odlać nadmiar tłuszczu.Plastry bakłażana obtoczyć w mące i usmażyć na jasnobrązowy kolor.W żaroodpornym naczyniu ułożyć usmażone plastry bakłażanów.Naczynie szczelnie przykryć piec w temp.180 st.C. Jogurt wymieszać z żółtkami i mąka i polać bakłażany sosem.Piec jeszcze z 15min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiertlo102
wiertlo102 26.11.2010 08:48
pychotka
Szarrikka 24.11.2010 09:21
Świetny przepis!
Ewelina45 23.11.2010 16:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak