Sposób przygotowania

Taki pożywny, kolorowy i pełen witamin omlet pozwoli nam energicznie zacząć pracowity dzień...

Wszystkie warzywa dokładnie umyć, z papryk usunąć gniazda nasienne. Cebulki i cukinię (ze skórką) pokroić w pół plastry, chili drobniutko posiekać, papryki pokroić w paski, szczypiorek i miętę posiekać. Jajka wybić do miski, dodać jogurt, energicznie roztrzepać widelcem, dodać mąkę, nieco soli i pieprzu, szczypiorek i lekko ubijać przez chwilę. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić cebulkę i chili, smażyć kilka sekund, dodać paprykę, znów smażyć przez chwilkę mieszając, dodać cukinię i natkę, zamieszać, oprószyć solą i pieprzem i podzielić warzywa na dwie porcje (tzn. połowę przełożyć na talerzyk) - warzywa mają być chrupiące, będą się przecież jeszcze smażyć z jajkami. Na pozostałą na patelni porcję warzyw wylać połowę masy jajecznej, posypać połową mięty i smażyć - nie mieszać! tylko przechylać patelnią delikatnie na boki i podważając brzegi nożem lub szpatułką - aż spód omletu się zrumieni a wierzch będzie prawie ścięty. Zsunąć na talerz zaginając, mniej więcej w połowie, do środka. Z reszty składników usmażyć drugą porcję. Podawać na gorąco, posypany szczypiorkiem.

Komentarze

  • 6
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    banditka

    uwielbiam takie omlety
  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Jaka piękna potrawa!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    ładnie wyglada
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !