Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb dyniowo-serowy z bekonem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1\\2 kg
sól 1 łyżeczka
drożdże 4 dag
oliwa 4 łyżki
czosnek ząbki 2
miąższ z dyni 40 dag
bekon 8 dag
ser kozi 25 dag
białko 1
tymianek 1\2 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb dyniowo-serowy z bekonem

Mąkę mieszamy z solą. Drożdże rozpuszczamy w ok 320 ml letniej wody. Dodajemy do mąki razem z 2 łyżkami oliwy, wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godzinki. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Tymianek myjemy i suszymy. Czosnek i dynię smażymy na 2 łyżkach oliwy ok. 8 minutek. Dodajemy listki tymianku i bekon, krótko smażymy. Ser kroimy w plastry. Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat (35x35 cm). Na placku równomiernie rozkładamy farsz z dyni oraz plasterki sera. Brzegi ciasta smarujemy białkiem, ciasto zwijamy. Chleb przekładamy na blachę przykrytą pergaminem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wstawiamy następnie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 40 minutek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak