Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajgle

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
woda letnia 100 ml
drożdże 1,5 dag
olej 1 łyżka
cukier puder 2 dag
sól szczypta
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Bajgle

Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w wodzie odrobiną cukru. Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem. Następnie łączymy wodę i mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. trwa to ok 15 minut. Gdy ciasto jest już wyrobione, zostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30 minut ( pod przykryciem) Po pół godzinie, dzielimy ciasto na 6 części i formujemy z nich kulki z dziurką. Dziurka powinna być dość duża, gdyz ciasto będzie jescze rosnąć. Uformowane bajgle gotujemy ok 2 minut we wrzącej wodzie przewracając je w połowie czasu na drugą stronę. Ugotowane, suszymy lekko, przekładamy na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 28.02.2012 20:23
super
Izabela/bella81 25.04.2011 11:34
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak