Sposób przygotowania

Mąkę przesiałam z solą, dodała 2 łyżki oleju. Cienkim strumieniem wlewałam gorącą wodę, bardzo gorącą, i zarabiałam ciasto - trudno podać dokładną ilość wody, trzeba robić na wyczucie a wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe zawinęłam w ściereczkę żeby nie obeschło i przygotowałam farsz. Pieczarki oczyściłam, szybko opłukałam i osączyłam. Starłam na tarce jarzynowej. Cebule obrałam i posiekałam. Na dużej patelni rozgrzałam mocno resztę oleju. dodałam cebulę a gdy się zeszkliła dołożyłam pieczarki. Smażyłam mieszając aż zmiękły i odparował nadmiar wody - trzeba to zrobić starannie żeby potem farsz nie był zbyt mokry. Na koniec doprawiłam go solą, papryką i pieprzem, odstawiłam do wystudzenia a do zimnego dodałam jajko i bułkę tartą i dokładnie wymieszałam.
Z ciasta odcinałam kawałki, rozwałkowywałam niezbyt cienko i dużą filiżanką wycinałam krążki. Na każdy taki krążek nakładałam łyżeczkę farszu, nie na środku tylko bardziej u góry. Górną krawędź zawinęłam do środka a potem boki po kawałku i na przemian też do środka. Gotowe pierogi gotowałam w osolonym wrzątku, 2-3 min. od wypłynięcia. Podałam okraszone cebulką zrumienioną na oleju.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    z pieczarkami, trzeba spróbować
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Marek6

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !