Sposób przygotowania

Boczek kroimy w kosteczkę lub w słupki, i wytapiamy w suchym rondelku. Odstawiamy.
Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziemniaki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy ok. 5-10 minut. Dorzucamy mrożony groszek;mieszamy, przykrywamy i dusimy kolejne 5 - 10 minut. Zalewamy gotowym wywarem warzywnym lub mięsnym. Doproowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 - 20 minut.
Odcedzamy wywar, kilka łyżeczek groszku ratujemy do dekoracji, a resztę miksujemy wraz z ziemniakami i cebulką. Ew można wrzucić marchew i kawałek selera z wywaru. Do zmiksowanej groszkowej \"papki\" dolewamy wywar. Ilość - w zależności od oczekiwanej konsystencji. Doprawiamy gałką, solą oraz pieprzem. Podajemy w miseczkach ozdabiając plasterkami ugotowanej marchwi, groszkiem oraz słupkami boczku.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Szarrikka

    Wygląda pysznie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aida

    dzięki :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    pychota
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    bami

    Apetycznie się prezentuje :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !