Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arabska sałatka Tabbouleh

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1 kg
ogórki 1 kg
oliwa pół szkl
sok z limonek
czosnek 1 ząbek
natka 1 pęczek
świeża mięta duża garść
sól, pieprz
kasza 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Arabska sałatka Tabbouleh

Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski. Ogórki myjemy i nie obierając ze skórki ścieramy na tarce, dokładamy do pomidorów, przyprawiamy pieprzem i dość dużo solimy by warzywa zaczęły puszczać sok. Listki natki i pietruszki siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski razem z oliwą i sokiem z limonek. Mieszamy wszystko i odstawiamy na chwilę by zebrało się więcej soku. Do warzyw wsypujemy suchą kaszę kuskus, mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy co najmniej na 2 godziny do lodówki by smaki przegryzły się a kuskus napęczniał.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa 20.02.2011 14:07
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak