Sposób przygotowania

Pyszny dżem, z kawałkami owoców i lekko korzenną nutką, przypomni zimą słoneczne lato...

Przyprawy zmielić w młynku na pył. Dojrzałe wiśnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Następnie wydrylować i lekko rozgnieść rękami. Przełożyć do dużego, szerokiego rondla wraz z całym sokiem, który wypłynął podczas drylowania. Wsypać cukier, wlać wodę, postawić rondel na palniku i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać sok z cytryn, skórkę i przyprawy, gotować ok. 40 min. od momentu zagotowania. Wrzący dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać wyparzonymi nakrętkami, odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Z tej ilości wychodzi 7 słoików dżemu poj. 0,33l. (lub 5 x 0,33l + 4 x 0,15l ) Ja nie pasteryzuję słoików z dżemem i doskonale przechowują się do następnego roku.

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    zgubiło mi się w składnikach, przepraszam - dodajemy sok z 1-2 cytryn i skórkę z nich otartą
  • 6
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fantastyczny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    słodkości
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super polecam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    IrenaM

    zjadłby się
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mariusz14

    lubie...
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Oj zjadłabym taki dżemik :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !