Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z mięsnym nadzieniem i krewetkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
mąka 30 dkg
drożdże 4 dkg
cukier 1 łyżka
margaryna 0,5 kostki
mleko 1/4 szkl
żółtko jajek 2 szt
mięso mielone 300 gr
cebula 50 gr
papryka 50 gr
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta
sos sojowy 2 łyżki
olej sezamowy 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
sos sojowy 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z mięsnym nadzieniem i krewetkami

-cd składnikow-
dodatkowo;
200 gr krewetek
2-3 ząbki czosnku
sól
kawałek zielonej papryki
olej do smażenia

Cukier i drożdże rozpuścić w mleku. Margarynę posiekać z mąką, dodać rozczyn drożdżowy. Wyrobć ciasto, ukształtować na jednolitą kulę i włożyć do zimnej wody na 10-15 min.
Po tym czasie wyjąć ciasto, otoczyć w mące, wałkować cienko, ciąć radełkiem na paski o długości 25-27 cm .. Nawijać na natłuszczone rurki do pieczenia, układać na papierze do pieczenia. posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor a temp 180 st.

nadzienie;
mięso przysmażyć razem z cebulą papryką i przyprawami, dodać olej sezamowy, sos sojowy i sos imbirowy. Wszystko razem poddusić ok 10 min. Lekko przestudzić i zmiksować na pastę. Nadziewać rurki przy pomocy szprycy do dekoracji ciast.

przygotować krewetki;
na patelni rozgrzać dłuszcz, dodać pokrojony czosnek i pokrojoną w plasterki paprykę, Położyć rozmrożone i wypłukane krewetki. Obracać i smażyć ok 10 min. na średnim ogniu.

Rurki podać na gorąco z gorącymi krewetkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 16.01.2012 20:33
pycha
polly66 05.02.2011 17:38
ślicznie jak zawsze
Koper 03.02.2011 11:17
rewelacyjny pomysł i wygląda przecudnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak