Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wieżyczki buraczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraczki kwaszone duże 2 szt.
seler marynowany 1 słoik
majonez 2 łyżki
śmietana 12-procentowa 1 łyżka
sól
sok z cytryny
koperek świeży kilka gałązek
orzechy włoskie 2 łyżki
jabłko kwaśne 3 kilka małych szt.

Przepis i sposób przygotowania na: wieżyczki buraczane

Orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię, lekko upraż (ok. 1 minuty). Przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. następnie drobno je posiekaj. Seler przełóż na sitko i pozostaw, by ociekł z zalewy. Jedno jabłko, odłóż do dekoracji, a pozostałe obierz, wytnij gniazda nasienne, a miąższ zetrzyj na tarce o dużych otworach. Natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
Osączony seler dokładnie wymieszaj z orzechami i startymi jabłkami. Przypraw do smaku solą i pieprzem. następnie dodaj majonez oraz kwaśną śmietanę, wymieszaj.
Kwaszone buraczki potnij w niezbyt grube plasterki. Przełóż je przygotowaną sałatką tak, by powstały wieżyczki. Z odłożonego jabłka wytnij małe kulki. Obłóż nimi wieżyczki, danie udekoruj gałązkami koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria899 24.04.2011 21:22
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak