Sposób przygotowania

Kiedyś, ten wczesno-wiosenny grzyb był masowo zbierany w celu urozmaicenia diety na przednówku, dzisiaj jest bardzo rzadko spotykany.
Smardze suszone wypłukać i namoczyć poprzedniego dnia; jeśli mamy świeże - dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, powoli lekko zrumienić, zalać połową wywaru, zmiksować. Smardze ugotować, suszone w wodzie, w której się moczyły. Kilka ładniejszych zostawić do dekoracji, resztę pokroić i dodać do kremu cebulowego razem w wodą, wlać resztę bulionu, pogotować chwilę. Na koniec dolać maderę, doprawić. Można zabielić śmietanką lub jogurtem naturalnym. Zupę podawać udekorowaną połówkami smardzów, natką pietruszki i z dodatkiem grzanek.

Pamiętajmy! smardze są w Polsce pod ścisłą ochroną!
Suszone można czasami kupić w sklepach lub sporządzić danie poza granicami Polski.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Marcela

    wow, tego grzybka jeszcze nie miałam okazji spróbować, Zupka musi być pyszna, ale Pyza smakowicie to wygląda.
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    ciekawe...
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    tak grzybek imponujący, a zupka ekstra
  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Ciekawie byłoby spróbować.Tylko skąd wziąć smardze?
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    nigdy nie jadłam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !