Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa ze smardzami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywaru z cielęciny lub drobiu i włoszczyzny 3 litry
średnich cebul 8
smardzów suszonych lub świeżych, lub mrożonych 2 garści
sól i pieprz mielony do smaku:
madery (niekoniecznie, ale bardzo podnosi smak) 2-3 łyżki
posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa ze smardzami

Kiedyś, ten wczesno-wiosenny grzyb był masowo zbierany w celu urozmaicenia diety na przednówku, dzisiaj jest bardzo rzadko spotykany.
Smardze suszone wypłukać i namoczyć poprzedniego dnia; jeśli mamy świeże - dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, powoli lekko zrumienić, zalać połową wywaru, zmiksować. Smardze ugotować, suszone w wodzie, w której się moczyły. Kilka ładniejszych zostawić do dekoracji, resztę pokroić i dodać do kremu cebulowego razem w wodą, wlać resztę bulionu, pogotować chwilę. Na koniec dolać maderę, doprawić. Można zabielić śmietanką lub jogurtem naturalnym. Zupę podawać udekorowaną połówkami smardzów, natką pietruszki i z dodatkiem grzanek.

Pamiętajmy! smardze są w Polsce pod ścisłą ochroną!
Suszone można czasami kupić w sklepach lub sporządzić danie poza granicami Polski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 30.11.2012 07:23
ciekawe
Karolina69 01.08.2011 18:49
fajne
Karolina69 01.08.2011 18:49
fajne
ewelina/bunia 06.04.2011 17:37
nigdy nie jadłam
Henryka2 01.01.2011 01:22
Ciekawie byłoby spróbować.Tylko skąd wziąć smardze?
IZABELA29 15.12.2010 09:57
tak grzybek imponujący, a zupka ekstra
kasiurek 06.09.2010 08:43
ciekawe...
Marcela 13.08.2010 13:30
wow, tego grzybka jeszcze nie miałam okazji spróbować, Zupka musi być pyszna, ale Pyza smakowicie to wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak