Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ragout z makaronem razowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięsa mielonego z łopatki 30 dkg
mała marchewka 1
papryki żółtej 1/3-1/2 strąka
papryki czerwonej 1/3 strąka
czosnku 3 ząbki
pomidorów pelati 1 puszka
koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki
zielonej części pora kawałek
zielonych oliwek 1 garść
makaronu razowego kolanka 6-8 garści
oliwy 2 łyżki
natki pietruszki kilka gałązek
sosu sojowego ciemnego 3 łyżki
sosu chili z czosnkiem 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ragout z makaronem razowym

Wszystkie warzywa oczyściłam i opłukałam. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej, cebulę i papryki pokroiłam w kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę, pora pokroiłam z ćwierć plasterki. W rondlu rozgrzałam olej, dodałam cebulkę i marchew a gdy lekko się podsmażyły wrzuciłam mięso i smażyłam mieszając aż zaczęło się rumienić. Dodałam pomidory (400g), koncentrat, czosnek, sos sojowy i trochę wody - dusiłam 40 min. na małym ogniu - jeśli sos za bardzo zgęstnieje można podlać jeszcze niewielką ilością wody. Następnie dodałam troszkę oregano, sos chili, posiekaną paprykę i pora, dusiłam jeszcze 10 min. - ragout powininno być gęste. Doprawiłam jeszcze papryką słodką, sprawdziłam słoność - dla mnie była wystarczająca.
Makaron ugotowałam al\'dente w lekko posolonym wrzątku, odcedziłam. Wyłożyłam na talerze i polałam ragout, posypałam posiekanymi oliwkami i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 19.02.2012 07:56
dobre
Misia90 26.09.2011 10:42
ekstra
Marysia 26.09.2011 10:33
super
Karolina69 26.09.2011 10:22
fajne
Edyta31 07.08.2011 18:19
ciekawie wygląda :) i ciekawy przepis, koniecznie muszę spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak