Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki Tao-Tao z niespodzianką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka całe 3 szt
marchewka 1 szt
cebula 0,5 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat szczypta
pieprz do smaku
sos sojowy 2 łyżki
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
szpinak świeży lub mrożony 200 gr
cebula 1/4 szt
olej 1 łyżka
olej sezamowy 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat szczypta
DODATKOWO:
sezam dp apnierowania
olej do smażenia
jajko ugotowane na twardo 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki Tao-Tao z niespodzianką

Udka oczyścić i zdjąć skórkę, ugotować w rosole z marchewką cebulą, kucharkiem i szczyptą curry.
Wyjąć i ostudzić. Oddzielić mięso od kości włożyć do pojemnika robota, dodać marchewkę z rosołu i cebulę oraz surowe jajko sos sojowy i bułkę tartą.
wszystko zmiksować na jednolity pasztet.

Szpinak obgotować i posiekać, jeśli mrożony to rozmrozić i odlać nadmiar wody.
Na patelni przysmażyć na oleju sezamowym drobno posiekaną cebulkę, dodać szpinak i przyprawić pieprzem czosnkiem i sosem sojowym.. poddusić kilka minut i odparować nadmiar płynu.

Przygotować sobie spory kawałek folii na którym kłaść po ok 2 łyżki pasztetu z udek, rozpłaszczyć na wielkość złożonej dłoni, na wierzch ułożyć warstewkę szpinaku. Na środku ułożyć jajko ugotowane na twardo i przy pomocy foli uformować kulkę zamykając jajko i szpinak w środku.. delikatnie wyjąć i opanierować w sezamie , smażyć ze wszystkich stron w nieco głębszym oleju .. ok 1 cm od dna.

Podawać z ryżem na sypko. świeżymi pomidorami i sałatą .. dodatkowo podać łyżeczkę chrzanu wasabi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 08.04.2015 19:16
Rewelacja!
Ada-Gaba 27.03.2015 19:59
ciekawy przepis
anula-d 17.02.2015 20:11
ciekawy przepis
zuzia6969
zuzia6969 07.02.2015 19:40
mniaaam :D muszę spróbować ! :)
Stenka 01.02.2015 08:40
ciekawy przepis, ładnie wygląda i innowacyjmy
Kekerboom 30.04.2013 20:59
ciekawy przepis, muszę wypróbować.
babajaga1969 18.04.2013 17:14
wygląda smakowicie
malaczarna23 18.03.2013 16:51
rewelacja!
halina17 17.03.2013 12:05
Ciekawy przepis na "inne" niż tradycyjne paszteciki.
cooleczka 02.11.2011 08:10
bardzo ciekawy przepis a potrawa wygląda smakowicie
cooleczka 02.11.2011 08:10
bardzo ciekawy przepis a potrawa wygląda smakowicie
Koper 05.03.2011 17:25
piękny!
Smakosz6 17.12.2010 10:07
super
Sarenka 02.12.2010 19:15
Poprosze jednego :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak