Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna karkówka mocno grzybowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

chili
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
grzyby suszone 1 garść
smalec 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
karkówka 40 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna karkówka mocno grzybowa

Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 2h. Karkówkę kroimy w kotlety grubości 2 cm. Przyprawiamy solą ziołową oraz świeżo zmielonym pieprzem i przekładamy do głębokiego naczynia. Następnie zalewamy je grzybami i odstawiamy w chłodne miejsce na 3h. Na rozgrzany smalec kładziemy plastry karkówki i smażymy na dużym ogniu na złoty kolor. Gdy przewrócimy je na druga stronę przyprawiamy chili. Gdy karkówka się przesmaży zalewamy ją grzybami wraz z wodą, dodajemy kostkę, jałowiec, liść laurowy, solimy solą ziołową do smaku i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż karkówka będzie miękka (ok.1h). Podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 21.10.2012 00:46
przepyszna
ben-ka 18.10.2012 09:19
aromatyczna karkóweczka.
kasienka23 03.01.2012 17:22
super
zuzanna_z 14.12.2011 12:18
pyszne
edyta44 15.06.2011 11:17
pycha
Monika193
Monika193 11.06.2011 22:02
z grzybkami będzie super
Ania67 29.03.2011 19:55
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak