Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak faszerowany - imbirowy.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt ok 2 kg
mięso mielone 500 gr
imbir starty 50 gr
papryka czerwona 50 gr
bułka czerstwa 1 szt
jajko 2 szt
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
sos sojowy 3 łyżki
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 1 łyżeczka
jabłko 1 duże
Goździki całe Prymat 3-4 szt
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Sos imbirowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak faszerowany - imbirowy.

Kurczaka umyć i oczyścić. I przystąpić to wyjmowania kości zaczynając od nacięcia kuperka który powinien zostać z kosteczką.. Powoli małym ostrym nożem nacinać dookoła, odciąć udka i skrzydełka od środka i wyjąć cały korpus. Potem od środka wyciąć kostki z udek tak by zostały tylko w pałeczkach i skrzydełkach. Kurczaka wewnątrz posolić i zawiązać sznureczkiem szyjkę, nadmiar skóry odciąć. Przygotować nadzienie; Mięso mielone wymieszać z jajkami pokruszoną bułką, dodać drobno posiekany imbir, paprykę, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu imbirowego Tao-Tao i dobrze wymieszać. Nadzienie włożyć do wnętrza kurczaka spiąć wykałaczkami i zasznurować sznureczkiem, zawiązać. Wierzch kurczaka posmarować wymieszanym sosem imbirowym (2 łyżki) i sosem sojowym (1 łyżka) z przyprawą do drobiu i czerwoną papryczką. Włożyć do naczynia i odstawić na ok 12 godzin do lodówki. Piec na ruszcie ok 2 godziny w temp 220 st . Pod rusztem ustawić naczynie z wodą do którego wrzucić goździki . Wierzch kurczaka obłożyć pokrojonym w cienkie plasterki jabłkiem. Kiedy jabłko nam się przypala należy je wymienić na nowe a przypalone można wrzucić do wody pod kurczakiem.. Pod koniec pieczenia, ostatnie pół godziny pieczemy już bez jabłek polewając sosem z naczynia pod rusztem. Gdyby kurczak za słabo się rumienił można na sam koniec posmarować odrobiną miodu rozrobionego z wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 20.11.2011 19:23
pycha
Babciagramolka 10.04.2011 18:22
Ale on pięknie wygląda . Poproszę tą przypieczoną skórkę.
Ewa104 22.12.2010 10:37
Pysznie wygląda!
traktorek 22.11.2010 12:00
bardzo lubię takiego kurczaka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak