Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanie w kwaśnej zalewie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapeluszy czubajkowych 20 szt.
mąki pszennej 1 szkl.
duże cebule 2-3
1 szkl. octu spirytusowego 10% ZALEWA:
wody 4-5 szkl.
ziarenek ziela angielskiego kilka
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
ziaren gorczycy białej 1 łyżeczka
soli 1 łyżka
cukru 4-5 łyżek
Goździki całe Prymat 3-4
pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kanie w kwaśnej zalewie

Uwielbiam kanie i gdy jest ich dużo to smażone, prosto z patelni mogą się znudzić. Spróbujcie więc zalać je zalewą a po kilku dniach otrzymacie pyszną przekąskę. Kapelusze czubajek oczyścić . Mąkę wymieszać z 1 łyżką soli i 1 łyżką mielonego pieprzu. Wodę zagotować, dodać ocet i wszystkie przyprawy, pogotować kilkanaście minut - odstawić do ostygnięcia i przecedzić. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, zblanszować. Duże kapelusze pokroić na pół albo na cztery części .Panierować lekko w mące z obu stron . Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo. Po usmażeniu wszystkich odczekać aby przestygły. Na dno słoika wlać trochę zalewy i układać na przemian grzyby i cebulę stopniowo dolewając zalewy. Słoiki zakręcić, odstawić na 2-3 dni do lodówki. Można zapasteryzować jeśli mają dłużej postać. Myślę, że w taki sposób można przygotować i inne grzyby blaszkowe [boczniaki, muchomory czerwonawe] byle miały spore kapelusze. Słyszałam, że niektórzy robią podobnie, ale panierują grzyby w jajku i bułce tartej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 05.01.2014 19:37
też suszę trochę kań bo taki proszek jest świetny do przyprawiania
Rafał10 05.01.2014 11:34
My kanie dobrze zasuszyliśmy i zrobiliśmy z nich proszek, który będzie nam służył jako delikatny aromat do dań. W przyszłym sezonie zrobimy też w takiej zalewie :)
Karolina69 01.08.2011 18:47
fajne
SmacznaPyza 28.06.2011 10:09
ben-ka, to świetny sposób na zakonserwowanie kań kiedy jest ich bardzo dużo; są na prawdę pyszne, chociaż to pewnie kwestia smaku...a takie słoiki mogą stać spokojnie kilka miesięcy, jeszcze mam 3 robione we wrześniu ubiegłego roku
ben-ka 28.06.2011 09:58
Dla mnie to nowość !:) muszę męża nauczyć marynować panierowane grzyby - pewnie są bardzo smaczne!
SmacznaPyza 25.10.2010 16:21
Anna, kania wcale nie jest podobna do muchomora sromotnikowego. Poczytaj w atlasach o jej cechach wyglądu, pooglądaj zdjęcie a w przyszłym roku może uda Ci się wybrać na grzyby z kimś kto dobrze je zna i nauczy Cię rozpoznawania. Powodzenia!
Anna169Hosz 25.10.2010 08:18
Uwielbiam kanie...ale sama boję sie je zbierać...zwłaszca po zatruciach w 2010.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak