Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wołowa z sosem balsamico

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wołowa 2 kg
olej 1\\2 szkl
pieprz ziarnisty czarny,biały po 2 łyzki
pieprz ziarnisty czerwony,ziel po 2 łyzki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wołowa z sosem balsamico

sos:
1/2 szklanki octu balsamicznego
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
4 opakowania sosu do pieczenia (na 1 l sosu)

Polędwicę oczyść z błon, pokrój na porcje i posól. Wszystkie rodzaje pieprzu utłucz w moździerzu, wymieszaj i obtoczyć w nim mięso. Plastry mięsa zrumień na oleju, przełóż do brytfanny i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Następnie przygotuj sos – ocet wlej do rondelka i gotując, odparuj do 1/2 objętości. Dodaj wino i ponownie odparuj do 1/2 objętości. Sos do pieczeni przygotuj wg przepisu podanego na opakowaniu, następnie połącz z mieszanką octu oraz wina. Całość starannie wymieszaj.
Polędwicę podawaj na sosie, z ziemniakami macaire i brokułami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak