Sposób przygotowania

Solenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności, w tym także grzybów. Można tak przygotować rydze, gąski, opieńki, ale także kurki, maślaki czy borowiki. Każdy gatunek solimy oddzielnie. Na każdy kg świeżych grzybów potrzebujemy 100-150 g soli. Świeże grzyby dokładnie czyścimy. Rydze możemy opłukać w zimnej wodzie i obetrzeć suchą ściereczką. Gąski namaczamy w ciepłej wodzie i płuczemy kilkakrotnie ponieważ rosną na piasku i całe są nim pokryte. Osączamy je dokładnie. Przeważnie zostawia się całe kapelusze, ale większe owocniki można pokroić w plastry. Grzyby układamy w słojach lub kamiennym garnku przesypując grubymi warstwami soli. Gdy naczynie się zapełni, wierzch posypujemy solą, lekko ugniatamy, przykrywamy denkiem lub talerzem i obciążamy kamieniem. Po pewnym czasie sól się rozpuści, grzyby przykryje solanka i zmienią kolor, staną się brunatno-brązowe. Tak przygotowane grzyby przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed użyciem grzybów solonych płuczemy je, moczymy w wodzie lub mleku aby pozbyć się nadmiaru soli. Tak przygotowane grzyby smakują zupełnie jak świeże. Można je podać z drobno posiekaną cebulką. Rydze można po opłukaniu zalać gorącym octem, przegotowanym z cebula i korzeniami.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    parysek10

    I ty to nazywasz przepisem?
  • -2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    a czegoś nie rozumiesz? bo wszystko bardzo dokładnie napisałam więc kłania się szkoła podstawowa i umiejętność czytania ze zrozumieniem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !