Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby solone Pyzy

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeżych grzybów leśnych ok. 2-3 kg
soli na każdy kilogram grzybów 10-15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby solone Pyzy

Solenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności, w tym także grzybów. Można tak przygotować rydze, gąski, opieńki, ale także kurki, maślaki czy borowiki. Każdy gatunek solimy oddzielnie. Na każdy kg świeżych grzybów potrzebujemy 100-150 g soli. Świeże grzyby dokładnie czyścimy. Rydze możemy opłukać w zimnej wodzie i obetrzeć suchą ściereczką. Gąski namaczamy w ciepłej wodzie i płuczemy kilkakrotnie ponieważ rosną na piasku i całe są nim pokryte. Osączamy je dokładnie. Przeważnie zostawia się całe kapelusze, ale większe owocniki można pokroić w plastry. Grzyby układamy w słojach lub kamiennym garnku przesypując grubymi warstwami soli. Gdy naczynie się zapełni, wierzch posypujemy solą, lekko ugniatamy, przykrywamy denkiem lub talerzem i obciążamy kamieniem. Po pewnym czasie sól się rozpuści, grzyby przykryje solanka i zmienią kolor, staną się brunatno-brązowe. Tak przygotowane grzyby przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed użyciem grzybów solonych płuczemy je, moczymy w wodzie lub mleku aby pozbyć się nadmiaru soli. Tak przygotowane grzyby smakują zupełnie jak świeże. Można je podać z drobno posiekaną cebulką. Rydze można po opłukaniu zalać gorącym octem, przegotowanym z cebula i korzeniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 04.03.2012 18:10
a czegoś nie rozumiesz? bo wszystko bardzo dokładnie napisałam więc kłania się szkoła podstawowa i umiejętność czytania ze zrozumieniem
parysek10 03.03.2012 19:30
I ty to nazywasz przepisem?
Karolina69 01.08.2011 18:47
fajne
Karolina69 01.08.2011 18:46
fajne
Karolina69 01.08.2011 18:46
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak