Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby marynowane Pyzy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 szkl. octu spirytusowego 10% NA ZALEWĘ:
wody 3 szkl.
Liść laurowy suszony Prymat 3-4
ziaren pieprzu i ziela angielskiego kilka
łyżeczka ziaren gorczycy 1
cukru 4 łyżki
soli 1 łyżka
grzyby leśne 2 świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby marynowane Pyzy

Takie grzyby jak borowiki, maślaczki czy podgrzybki możemy marynować w całości. Takie jak opieńki, zimówki, kanie - same kapelusze. Maślaki, przed jakąkolwiek obróbką cieplną należy obrać ze skórki. Wodę zagotować, dodać ocet i wszystkie przyprawy, pogotować kilkanaście minut aby przyprawy oddały swój aromat. Grzyby należy starannie oczyścić i umyć a następnie obgotować w osolonej wodzie, dodatkowo ją zakwaszam niewielką ilością octu [lub kwasku cytrynowego] aby grzyby [szczególnie podgrzybki,] nie straciły koloru albo nie ściemniały [prawdziwki , pieczarki]. Marynuje grzyby młode, małe i gotuję je dosłownie 3-5 min. Są wtedy jędrne, \"czuć je pod zębem\" jak mówił mój Dziadek. Osączam grzyby na sicie, układam w słoikach jeszcze ciepłe, zalewam wrzącą marynatą. Słoiki należy napełnić po brzegi, ale tak aby marynata przykrywała grzyby. Po wlaniu jej trzeba delikatnie zamieszać [ja to robię szaszłykową, drewnianą szpadką] aby uwolnić wszystkie pęcherzyki powietrza, które pozostały między grzybami i ew. dolać zalewy. W/g mnie należy marynatę przecedzić przed zalaniem grzybków. Unikniemy wtedy wybierania ziarenek, ale tu szkoły są różne. Mocno zakręcam i odstawiam do ostygnięcia odwracając słoiki do góry dnem. Czasami dodaję do słoików krążki obgotowanej marchewki i cebuli, można dodać paski kolorowej papryki [też zblanszowane]. Jeżeli wrzącą marynata zalejemy gorące grzyby i od razu zakręcimy słój, i odwrócimy go, to nie jest konieczna pasteryzacja przetworu. Natomiast jeśli grzyby nam ostygły to i marynata powinna być zimna, i tak przygotowane słoje musimy pasteryzować [wstawiamy słoje do dużego gara, na dno kładąc ściereczkę, wlewamy chłodną wodę do 3/4 wysokości słoików i gotujemy pod przykryciem od 20 do 40min, w zależności od wielkości opakowań. Ważne jest też stężenie octu - im słabsza marynata tym bardziej konieczne jest pasteryzowanie. Marynować możemy grzyby jednego gatunku lub mieszać np. prawdziwki z kozakami. Tylko kurki i maślaki robimy osobno. Regionalnie dodaje się także różne przyprawy [goździki, chili] a np. na Podlasiu - ząbki czosnku. Niektóre gospodynie gotują zalewę razem z cebulą. Jeśli zrobimy na raz zbyt dużo marynaty to nic nie szkodzi. Można ją przelać do słoika i przechować do następnego zbioru, nie zepsuje się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 31.10.2013 22:43
a co tutaj jest oszustwem według Ciebie ? lista składników czy bardzo dokładny opis jakie grzyby i w jaki sposób można marynować ?
Smaczna_B 30.10.2013 17:04
jak tak można oszukiwać!!!
SmacznaPyza 30.09.2013 20:31
to stare zdjęcie, ale w tym roku też już jestem po wielkim grzybobraniu i było bardzo udane
Klausia 29.09.2013 14:25
ale piękny zbiór :)
aleksa123 01.12.2011 13:53
super
Karolina69 01.08.2011 18:46
fajne
evita0007 11.07.2011 16:41
Jak miło sobie chociaż popatrzyć,,super grzybki :-)
smakowita 26.06.2011 23:53
to się nazywa kolekcja , a jakie gatunki grzybów są na tym zdjęciu ?
Nika53
Nika53 06.04.2011 18:49
Pyszne, próbowałam!
ZEWA 30.11.2010 22:20
No, no pokaźna kolekcja
Margo1 20.09.2010 17:37
Pyza nie obraż się ale dałam ci zdjęcia, ponieważ ty dałas mi tez 2 zdjęcia do klusek śląskich
SmacznaPyza 15.09.2010 16:52
zdjęcie 3 i 4 nie jest moje!
misia53 17.07.2010 22:31
Uwielbiam takie grzybki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak