Sposób przygotowania

Takie grzyby jak borowiki, maślaczki czy podgrzybki możemy marynować w całości. Takie jak opieńki, zimówki, kanie - same kapelusze. Maślaki, przed jakąkolwiek obróbką cieplną należy obrać ze skórki. Wodę zagotować, dodać ocet i wszystkie przyprawy, pogotować kilkanaście minut aby przyprawy oddały swój aromat. Grzyby należy starannie oczyścić i umyć a następnie obgotować w osolonej wodzie, dodatkowo ją zakwaszam niewielką ilością octu [lub kwasku cytrynowego] aby grzyby [szczególnie podgrzybki,] nie straciły koloru albo nie ściemniały [prawdziwki , pieczarki]. Marynuje grzyby młode, małe i gotuję je dosłownie 3-5 min. Są wtedy jędrne, \"czuć je pod zębem\" jak mówił mój Dziadek. Osączam grzyby na sicie, układam w słoikach jeszcze ciepłe, zalewam wrzącą marynatą. Słoiki należy napełnić po brzegi, ale tak aby marynata przykrywała grzyby. Po wlaniu jej trzeba delikatnie zamieszać [ja to robię szaszłykową, drewnianą szpadką] aby uwolnić wszystkie pęcherzyki powietrza, które pozostały między grzybami i ew. dolać zalewy. W/g mnie należy marynatę przecedzić przed zalaniem grzybków. Unikniemy wtedy wybierania ziarenek, ale tu szkoły są różne. Mocno zakręcam i odstawiam do ostygnięcia odwracając słoiki do góry dnem. Czasami dodaję do słoików krążki obgotowanej marchewki i cebuli, można dodać paski kolorowej papryki [też zblanszowane]. Jeżeli wrzącą marynata zalejemy gorące grzyby i od razu zakręcimy słój, i odwrócimy go, to nie jest konieczna pasteryzacja przetworu. Natomiast jeśli grzyby nam ostygły to i marynata powinna być zimna, i tak przygotowane słoje musimy pasteryzować [wstawiamy słoje do dużego gara, na dno kładąc ściereczkę, wlewamy chłodną wodę do 3/4 wysokości słoików i gotujemy pod przykryciem od 20 do 40min, w zależności od wielkości opakowań. Ważne jest też stężenie octu - im słabsza marynata tym bardziej konieczne jest pasteryzowanie. Marynować możemy grzyby jednego gatunku lub mieszać np. prawdziwki z kozakami. Tylko kurki i maślaki robimy osobno. Regionalnie dodaje się także różne przyprawy [goździki, chili] a np. na Podlasiu - ząbki czosnku. Niektóre gospodynie gotują zalewę razem z cebulą. Jeśli zrobimy na raz zbyt dużo marynaty to nic nie szkodzi. Można ją przelać do słoika i przechować do następnego zbioru, nie zepsuje się.

Komentarze

  • 6
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Uwielbiam takie grzybki
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    zdjęcie 3 i 4 nie jest moje!
  • 2
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Pyza nie obraż się ale dałam ci zdjęcia, ponieważ ty dałas mi tez 2 zdjęcia do klusek śląskich
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    No, no pokaźna kolekcja
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Pyszne, próbowałam!
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    to się nazywa kolekcja , a jakie gatunki grzybów są na tym zdjęciu ?
  • 1
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    Jak miło sobie chociaż popatrzyć,,super grzybki :-)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    aleksa123

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    ale piękny zbiór :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    to stare zdjęcie, ale w tym roku też już jestem po wielkim grzybobraniu i było bardzo udane
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    jak tak można oszukiwać!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    a co tutaj jest oszustwem według Ciebie ? lista składników czy bardzo dokładny opis jakie grzyby i w jaki sposób można marynować ?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !