Sposób przygotowania

Drożdże (10 g) rozpuścić w wodzie (300 g), dodać 450 g mąki i sól (9 g). Dobrze wymieszać, zakryć szczelnie folią. Zostawić na 12 - 16 godzin w temperaturze pokojowej.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, utłuc. Wszystkie składniki za wyjątkiem zaczynu wymieszać. Powoli, po kawałku, dodawać zaczyn, ciasto powinno być wilgotne, ale nie luźne. Zagniatać kilka minut, przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W połowie czasu można ciasto odgazować.
Ciasto podzielić na pół i uformować kule. Odłożyć je na 20 minut. Następnie uformować bochenki albo włożyć ciasto do form keksowych, podsypując jeśli trzeba mąką i pozwolić im wyrosnąć pod przykryciem przez około godzinę.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC. Piec około 35-45 minut, po 15 minutach obniżając temperaturę do 210 stopni C. Jeżeli pieczecie w foremkach po upieczeniu natychmiast wyjąć bochenki (bo zawilgotnieją).Studzić na kratce.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kot_pankracy

    pięknie wygląda
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    chlebek domowej roboty, nie ma nic lepszego!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    zapowiada się smakowicie
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Uwielbiam rozmaryn, a ziemniaki często dodaję do swoich wypieków - nadają puszystości i lekkości ciastu, a także wypiek jest dłużej świeży.
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Bardzo fajny chlebek, lubie wypieki z ziemniakami
  • 0
    original
    Opublikowano

    matesko

    apetycznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !