Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna róża

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki pszennej 3-3,5 szkl.
jajko 1
masła 200 g
świeżych drożdży 4 dkg
soli 2-3 szczypty
cukru 1 łyżka
kapusty kiszonej ok.1/2 kg
śliwek suszonych 6
suszonych podgrzybków 2 garści
jabłko 1
sól, pieprz ziołowy do smaku:
Liść laurowy suszony Prymat
żółtko + śmietanka do posmarowania:
ziarno sezamu do posypania:
masło + sezam do formy:
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
jogurt grecki 1/2 szkl.
olej 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna róża

Grzyby zalałam 1/2l gorącej wody i odstawiłam na 30 min.. Po tym czasie odcedziłam (wodę zachować!) i posiekałam je na malutkie kawałeczki. Kapustę posiekałam, dodałam liść laurowy, grzyby, wodę z moczenia i posiekane śliwki. Dusiłam na małym ogniu ok. 1 godziny. Doprawiłam pieprzem i lubczykiem a z jednej czubatej łyżeczki cukru zrobiłam ciemny karmel i dodałam do kapusty. Na oleju podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę, dodałam do kapusty. Dusiłam kolejne 30-60 min.. Następnie odkryłam garnek i mieszając żeby kapusta się nie przypaliła gotowałam a właściwie smażyłam aż odparował cały płyn - trzeba to zrobić starannie żeby później ten płyn nie rozmiękczył nam wypieku.

Mąkę przesiałam z solą, dodałam do niej zimne masło pokrojone na kawałki i roztarłam palcami jak na kruszonkę. Drożdże roztarłam z łyżką cukru aż zrobiły się płynne, dolałam do mąki. Wbiłam jajko i dołożyłam jogurt - zagniotłam elastyczne ciasto - nie trzeba odkładać go aby wyrosło! Podzieliłam ciasto na 2 części i przyznam, że na różę wykorzystałam jedną a drugą zamroziłam. Ciasto rozwałkowałam na prostokąt grubości ok. 3 mm. Posypałam go ok. dwiema łyżkami bułki tartej. Na to wyłożyłam wystudzoną kapustę, na nią starłam obrane ze skórki jabłko i posypałam znowu dwiema łyżkami bułki tartej. Zwinęłam jak roladę, niezbyt ciasno. Pokroiłam na kawałki szer. ok. 5 cm.

Tortownicę śr.26 cm wysmarowałam masłem i wysypałam sezamem. Ułożyłam w niej pionowo kawałki ciasta - kawałki powinny być ułożone blisko siebie, ale nie być ściśnięte żeby ciasto miało troszeczkę miejsca do wyrośnięcia. Wierzch posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami śmietanki i posypałam sezamem. Piekłam ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Z tortownicy trzeba wyjmować ostrożnie.
Podałam po przestudzeniu, ale jeszcze ciepłe. Doskonale smakuje również na zimno. Nam smakowało jako dodatek do grzybowego barszczyku czerwonego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 13.07.2012 21:03
i całkiem prosty sposób na ciekawe podanie - polecam :)
Malinka 11.07.2012 22:12
Bardzo fajna propozycja.
Misia90 26.09.2011 10:42
ekstra
Marysia 26.09.2011 10:33
super
Karolina69 26.09.2011 10:22
fajne
Karolina69 26.09.2011 10:22
fajne
Grażyna13 09.09.2011 20:09
Super przepis :)
Barbara/zuza22_85 13.04.2011 22:53
super wygląda
Misiabe 11.03.2011 20:48
Pięknie wygląda!!
Anna169Hosz 26.12.2010 20:11
Dla mnie interesująca nowość.
IZABELA29 25.11.2010 22:15
świetnie wygląda
iwa643 22.11.2010 07:45
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak