Sposób przygotowania

Grzybki pokruszyłam i zalałam w dwóch, oddzielnych garnuszkach, gorącą wodą (ok. 3 szkl. do jednego gatunku) Moczyły się pod przykryciem ok. 1 godziny po czym postawiłam garnki na gazie i gotowałam ok. godziny na małym ogniu. Ziemniaki i warzywa oczyściłam, obrałam i pokroiłam - ziemniaki w dużą kostkę, marchewkę w drobną, pietruszkę i selera też drobno, pora posiekałam. Gdy grzyby zmiękły do poćców (borowiki ceglastopore) dodałam połowę ziemniaków i marchewkę a do prawdziwków resztę ziemniaków oraz pietruszkę i selera. Gotowałam aż ziemniaki zaczęły się rozpadać. Pora podsmażyłam na maśle i rozdzieliłam sprawiedliwie do obu porcji. Do zupy z prawdziwkami dolałam sos sojowy jasny, doprawiłam pieprzem. Do zupy z poćcami dolałam sos sojowy grzybowy i również doprawiłam pieprzem. Obie zupy zmiksowałam przy pomocy blendera - jeśli czujecie, że zupa jest za gęsta do dolejcie przegotowanej wody albo gorącego wywaru jarzynowego. Pod koniec miksowania poćcową doprawiłam jeszcze octem balsamicznym ciemnym a do prawdziwkowej dolałam śmietanę (miałam lekko kwaśną 22%). Nalewałam na talerze przy pomocy dwóch chochelek, z obu brzegów talerza. Posypałam drobno posiekaną natką pietruszki.

Zupy wyszły mi bardzo aromatyczne i gęste - wedle własnego gustu można je rozrzedzić, ja lubię właśnie takie.

Grzyby suszone mam swoje więc wyszło tanio :-)

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    wygląda super
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    to prawda, więcej pracy ale świetne wykończenie:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    tylko trochę chyba za gęstą zrobiłam, nawet na zdjęciu widać...
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Dzięki temu,że jest gęsta nie rozmazały się kontury obu kolorów.A co do smaku, to już go czuję.
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    rewelacyjnie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Pysznie i pięknie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne pyszności....
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    rewelacja!:) tylko napisz mi proszę co to są poćce?ja za Toba nie nadążam z tymi nazwami grzybów:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ben-ka, poćce to są borowiki ceglastopore - jadalne i w/g mnie pyszne grzyby - zwykle rosną na południu Polski, ale znajomi znajdowali je także w innych rejonach
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Oj Pyzuniu już wiem:!),to nasze \"bagniaki\" - człowiek całe życie się uczy.My je zbieramy ale tylko takie malutkie do marynaty,większych nie biorę chociaż kiedyś je suszyłam ale mają jak dla mnie bardzo specyficzny zapach.- dzięki za rozjaśnienie umysłu:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ben-ka, ale nie masz racji! bagniaki to maślaki pstre a borowiki ceglastopore to zupełnie inny gatunek!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Pyza sprawdzałam w wyszukiwarce teraz już dokładnie:) masz rację ...czyli ja tych borowików ceglastoporych nie znam:(
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    rewelacja;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !