Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka truskawkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 1/2 kg
masło 1 łyżka
Biszkopty 100 g
cukier waniliowy
jajko 3 szt
cukier puder 2 łyżki
pistacj 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka truskawkowa

Truskawki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym czubkami do góry.
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z łyżką cukru pudru i 1/2 opakowania cukru waniliowego. Ubijając pianę dodawac powoli żółtka. Pod koniec ubijania dodać pokruszone biszkopty i całość wymieszać. Powstałą masą polać truskawki. Naczynie z zapiekanką wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st.Zapiekać ok. 5 minut. Zapiekankęe przed podaniem posypac cukrem pudrem i pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marchewka 15.03.2011 10:04
niezły przepis, dobrze, że już niedługo truskawki :)
Gonia555 28.11.2010 17:08
Pistacje dodają smaczku :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak