Sposób przygotowania

Nie robię takich pierogów zbyt często, ale zawsze dużą ilość... a potem dzwonię do znajomych i zapraszam na wyżerkę :-)

FARSZ: Grzyby zalać gorącą wodą, ok.1l, przykryć, odstawić na 2-3 godz. Kapustę posiekać (ja nie płuczę! lubię kwaśną), przełożyć do garnka, dodać odcedzone, posiekane grzyby, wodę, w której się moczyły, posiekane drobno śliwki, liście laurowe, ziele. Gotować na małym ogniu 2-3 godz. często mieszając. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać do kapusty. Na suchą, aluminiową albo stalową patelenkę wsypać cukier, rozpuścić a kiedy się skarmelizuje i mocno zbrązowieje wlać do kapusty - uwaga! jest bardzo gorący, ale nadaje kolor i smak. Doprawić kapustę lubczykiem i pieprzem. Odstawić, następnego dnia znów gotować 2-3 godziny, bez przykrycia ale często mieszając aby odparowała cała woda - ostrożnie aby nie przypalić. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie !!! Do zimnego farszu można dodać 3-4 łyżki tartej bułki - wchłonie ew. resztki płynu. CIASTO: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej i pomału wlewać gorącą wodę - tyle aby zagnieść zwarte, ale elastyczne ciasto. Wyrabiać kilka minut, następnie zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 godz. aby odpoczęło. Rozwałkowywać porcjami, podsypując mąką, niezbyt cienko, szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać partiami na osolony wrzątek, wyjmować gdy wypłyną. Podawać okraszone skwareczkami z cebulką albo stopionym masłem. Można też później odsmażyć. Farsz zawsze przygotowuję jakieś 2 dni wcześniej, kapusta musi się \"przegryźć. Przepis na pierogowe ciasto jest uniwersalny a nadzienie to już sprawa własnej inwencji. Z tej ilości wyjdzie ok. 80 pierogów wykrawanych szklanką - to sporo, ale można zaprosić na wyżerkę znajomych albo część zamrozić na zapas (po ugotowaniu).

Komentarze

  • 8
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    śliwek ok. 15 dkg, karmel zrobiony z 1 łyżki cukru
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    super, dodaje przepis do ulubionych i daje ci glosik;)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    to sie napracowałaś :-)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    dobry przepis
  • 5
    original
    Opublikowano

    plocia

    tyle to ja w życiu nie widziałam hehhe podziwiam ciężką pracę
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    ja pikolę, ale się narobiłaś
  • 0
    original
    Opublikowano

    alicjaja

    Allleee pierogów mniam.. ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    uwielbiam takie pierożki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Robiętak samo - pyszne są :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Pycha!
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    uwielbniamm

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !