Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami Pyzy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 1 kg
soli 1 łyżeczka
bardzo ciepłej, wręcz gorącej, wody ok. 0,5 litra
kapusty kiszonej 1 kg
borowiki 1-1,5 litra
grzyby suszone 1-1,5 litra
Liść lubczyku suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami Pyzy

Nie robię takich pierogów zbyt często, ale zawsze dużą ilość... a potem dzwonię do znajomych i zapraszam na wyżerkę :-)

FARSZ: Grzyby zalać gorącą wodą, ok.1l, przykryć, odstawić na 2-3 godz. Kapustę posiekać (ja nie płuczę! lubię kwaśną), przełożyć do garnka, dodać odcedzone, posiekane grzyby, wodę, w której się moczyły, posiekane drobno śliwki, liście laurowe, ziele. Gotować na małym ogniu 2-3 godz. często mieszając. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać do kapusty. Na suchą, aluminiową albo stalową patelenkę wsypać cukier, rozpuścić a kiedy się skarmelizuje i mocno zbrązowieje wlać do kapusty - uwaga! jest bardzo gorący, ale nadaje kolor i smak. Doprawić kapustę lubczykiem i pieprzem. Odstawić, następnego dnia znów gotować 2-3 godziny, bez przykrycia ale często mieszając aby odparowała cała woda - ostrożnie aby nie przypalić. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie !!! Do zimnego farszu można dodać 3-4 łyżki tartej bułki - wchłonie ew. resztki płynu. CIASTO: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej i pomału wlewać gorącą wodę - tyle aby zagnieść zwarte, ale elastyczne ciasto. Wyrabiać kilka minut, następnie zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 godz. aby odpoczęło. Rozwałkowywać porcjami, podsypując mąką, niezbyt cienko, szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać partiami na osolony wrzątek, wyjmować gdy wypłyną. Podawać okraszone skwareczkami z cebulką albo stopionym masłem. Można też później odsmażyć. Farsz zawsze przygotowuję jakieś 2 dni wcześniej, kapusta musi się \"przegryźć. Przepis na pierogowe ciasto jest uniwersalny a nadzienie to już sprawa własnej inwencji. Z tej ilości wyjdzie ok. 80 pierogów wykrawanych szklanką - to sporo, ale można zaprosić na wyżerkę znajomych albo część zamrozić na zapas (po ugotowaniu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 21.07.2012 09:30
uwielbniamm
BozenA 12.03.2012 16:08
mmm
BozenA 12.03.2012 16:08
mmm
Marybeth
Marybeth 21.09.2011 14:39
Pycha!
Grażyna13 21.08.2011 21:20
Robiętak samo - pyszne są :)
Karolina69 01.08.2011 18:46
fajne
eli_555 17.12.2010 15:02
pycha
marzencia2007 02.11.2010 16:14
uwielbiam takie pierożki :)
alicjaja 22.09.2010 16:29
Allleee pierogów mniam.. ;)
Karolcia12 18.09.2010 22:26
ja pikolę, ale się narobiłaś
plocia 18.09.2010 18:36
tyle to ja w życiu nie widziałam hehhe podziwiam ciężką pracę
justyna111 18.09.2010 14:02
dobry przepis
Lidia11 18.09.2010 13:37
to sie napracowałaś :-)
aginaa 16.08.2010 09:18
super, dodaje przepis do ulubionych i daje ci glosik;)
SmacznaPyza 14.05.2010 22:46
śliwek ok. 15 dkg, karmel zrobiony z 1 łyżki cukru

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak