Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOŁPAKI MARYNOWANE

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Marynowane grzybki to świetna przekąska do podania podczas spotkania z przyjaciółmi lub dodatek do sałatek.

Składniki:

woda 0,4 l.
sól 10 gram
cukier 100 gram
ocet 10 % 0,2 l.
grzyby 1 "kołpaki"
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: KOŁPAKI MARYNOWANE

1. Grzyby umyć, oczyścić i gotować ok 15 min. w osolonej wodzie z małym dodatkiem kwasku cytrynowego.

2. Następnie grzyby odcedzić przez durszlak, przelać je przegotowaną, zimną wodą i ułożyć w słoikach, do każdego ze słoików dodać pieprz, ziele angielskie, gorczycę. Całość zalać roztworem (woda + ocet + cukier = zagotować). Po zalaniu słoiki zakręcić i wstawić do garnka z wrzątkiem.

3. Gotować je ok 5-8 minut. Wyjąc i postawić do góry nogami. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 25.05.2011 22:16
co to za grzyby nigdy nie słyszałam o takiej nazwie a marynowane są smaczną przekąską
MAR3STA 12.01.2011 19:03
też takiej nazwy nie znam, a grzybki marynowane uwielbiam;)
Margo1 07.12.2010 19:08
kołpaki ciekawa nazwa
marta0906 22.11.2010 12:38
Uwielbiam grzyby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak