Sposób przygotowania

Bardzo aromatyczne, smaczne roladki, doskonały pomysł na niedzielny, rodzinny obiad albo kolację z przyjaciółmi...

Grzyby oczyścić, umyć i drobno pokroić. Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem na płaty, najlepiej przez folię aby go nie porozrywać. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć połowę cebuli i czosnku, kiedy się zeszkli dodać grzyby i smażyć kilka minut aż zmiękną, doprawić dość obficie solą i pieprzem i podlać śmietaną; kiedy przestygną wymieszać z mielonym, surowym mięsem i dwiema łyżkami natki. Folię aluminiową pociąć na 5 arkuszy [wielkości m/w A4], posmarować olejem, układać po dwa płaty mięsa tak aby lekko zachodziły na siebie i smarować grubo farszem a następnie ciasno rolować zawijając w folię, boczne brzegi należy dobrze przytrzymywać i zakręcić jak cukierki. Smażyć po kilka minut na suchej patelni z każdej strony albo piec na blasze w gorącym piekarniku ok. 30 min.. Pozwolić im przestygnąć i dopiero wtedy delikatnie wyjąć z folii. W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju, zeszklić resztę cebuli i czosnku, wlać brandy i podpalić, kiedy alkohol się wypali wlać wino lub bulion i dodać posiekane pomidory, koncentrat, doprawić solą pieprzem i cukrem; gotować na wolnym ogniu ok. 30 min aż sos częściowo odparuje. Włożyć roladki, zagrzać i gotowe. Podawać najlepiej pokrojone w ukośne plastry, z białym lub brązowym ryżem i posypane natką pietruszki. Oczywiście z dodatkiem surówki. Z podanych składników wyszło 5 dużych porcji, ale można zrobić mniejsze roladki z pojedynczych filetów. Próbowałam zastąpić filety z udźca piersią kurczaka, ale to już nie to - roladki były zbyt suche.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    super
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    uwielbiam borowiki
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszne roladki
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    muszę znów je zrobić i dodać lepsze zdjęcia bo to stare jest do niczego
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    O kurcze... Pyza proszę powiedz - udziec czyli górna część udek? Dobrze rozumiem? Czy też mam wziąć całe udko i wytrybować z kości (nie lubię dramstików, więc było by mi to na rękę). Mam zamrożone borowiki i tak bardzo bym chciała zrobić przyjemność nam wszystkim w najbliższym czasie. Jednak jak trzeba, to i za podudzia się wezmę... Wygląda bosko.
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    to filety z górnej części udek - można wytrybować samemu, ale przyznam, że ja kupuję gotowe, na wagę, bez kości i skóry - to delikatne mięso, ale jednak bardziej wyraziste w smaku niż pierś kurczaka. Przy samodzielnym trybowaniu, które wcale nie jest trudne, nie trzeba się martwić kiedy mięso gdzieś się przetnie czy rozerwie - rozbite lekko płaty nakładamy tak aby zachodziły na siebie, ubytki czy dziury można zakryć jakimiś kawałeczkami - potem wszystko ładnie się zasklepi i zwiąże.
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    :) No i wszystko po mojej myśli... Ekstra.
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Wow! Dopiero dzisiaj... ale zrobiłam. Nadają się na pokazowy obiad lub kolację. Warto poświęcić chwilę na usunięcie kości ;). Szkoda, że nie mam możliwości kupienia gotowców. Ech... Nie ma lekko... ale za to jest pysznie. Naprawdę świetne. Bardzo dziękuję i bardzo polecam
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    masz rację z ty pokazowym obiadem bo danie jest rzeczywiście świetne - niestety, moje zdjęcie tego nie pokazuje...nalałam za dużo sosu i samo zdjęcie też kiepskie...ale postaram się zrobić je niedługo i może wstawię lepsze fotki
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Chciałabym poczuć ten smak i zapach.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    pysznie wygląda
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sloneczko1

    warto spróbować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Piotr24

    super wyglądają
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    u nas nie można kupić takich bez kości ;(

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !