Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica pikantna po hindusku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidor 1
lyzeczka kminu rzymskiego
5 duzych jaj
sól i czarny pieprz
1 lyzka lisci swiezej kolendry
papryczka chili 1 szt
masło 3 łyżki
imbir kilka cm

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica pikantna po hindusku

Cebule obrac i drobniutko posiekac. Pomidora sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorki i pokroic w kostke. Imbir oskrobac i zetrzec na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Zalozyc rekawiczki - papryczke chili umyc, przekroic na pol, wyjac nasionka i zachowac, reszte drobniutko pokroic.
Ew. swieza kolendre drobno posiekac.

Jajka wbic do osobnego naczynia, dodac soli i pieprzu i wymieszac miotelka.

Na patelni stopic maslo lub rozgrzac olej. Dodac cebule i przesmazyc, az cebula zmieknie. Dodac pomidora, imbir, chili, kolendre, kurkume i kmin. Smazyc ok. 5 minut, co jakis czas mieszajac. Wlac jajka i smazyc do pozadanej konsystencji. Sprobowac i ew. dodac nasionka chili i dosolic.
Jajecznica ma smak inny od tej tradycyjnej polskiej. Specjalnego aromatu i smaku nadaje jej m.in. kmin (cumin), a ostrosci chili.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak