Sposób przygotowania

Cebule obrac i drobniutko posiekac. Pomidora sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorki i pokroic w kostke. Imbir oskrobac i zetrzec na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Zalozyc rekawiczki - papryczke chili umyc, przekroic na pol, wyjac nasionka i zachowac, reszte drobniutko pokroic.
Ew. swieza kolendre drobno posiekac.

Jajka wbic do osobnego naczynia, dodac soli i pieprzu i wymieszac miotelka.

Na patelni stopic maslo lub rozgrzac olej. Dodac cebule i przesmazyc, az cebula zmieknie. Dodac pomidora, imbir, chili, kolendre, kurkume i kmin. Smazyc ok. 5 minut, co jakis czas mieszajac. Wlac jajka i smazyc do pozadanej konsystencji. Sprobowac i ew. dodac nasionka chili i dosolic.
Jajecznica ma smak inny od tej tradycyjnej polskiej. Specjalnego aromatu i smaku nadaje jej m.in. kmin (cumin), a ostrosci chili.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !