Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi leniwe jak u Mamy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 szt
twaróg 40 dag
mąka tortowa 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
margaryna Kasia do smażenia
kwaśna śmietana 1 opakowanie
cukier do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi leniwe jak u Mamy

Twaróg włożyc do miski, rozgnieść widelcem, dodać żółtka, mąkę i piane z białek.
Ciasto będzie dość kleiste, ale nie nalezy dosypywać zbyt duzo mąki, bo pierogi wyjda twarde.
Przygotować stolnice, oprószyc mąka i na tak przygotowanej stolnicy, uformować z ciasta dość cienki wałeczek. Nastepnie lekko spłaszczyć go od góry i pokroic w niewielkie kawałki.
W garnku zagotować wodę. Pierogi wrzucać na wrzatek. Gotować niedługa chwilę,aż do wypłynięcia. Jesli nie macie pewności czy pierogi sie juz ugotowały, można jednego wyjac i po prostu spróbować.
Na patelni rozpuścić kawałek margaryny, jakąś łyżkę, półtorej, wysypać bułkę tartą, lekko podsmazyc, nastepnie na to wyłożyc pierogi i chwile podsmażyc.
Tak podsmażone pierogi, wyłożyc na talerz.
Można jesc je od razu w tej wersji lub dodac na wierzch odrobine śmietany i obsypać cukrem.
W drugiej wersji bardzo smakuja męzczyznom.
Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak