Sposób przygotowania

Twaróg włożyc do miski, rozgnieść widelcem, dodać żółtka, mąkę i piane z białek.
Ciasto będzie dość kleiste, ale nie nalezy dosypywać zbyt duzo mąki, bo pierogi wyjda twarde.
Przygotować stolnice, oprószyc mąka i na tak przygotowanej stolnicy, uformować z ciasta dość cienki wałeczek. Nastepnie lekko spłaszczyć go od góry i pokroic w niewielkie kawałki.
W garnku zagotować wodę. Pierogi wrzucać na wrzatek. Gotować niedługa chwilę,aż do wypłynięcia. Jesli nie macie pewności czy pierogi sie juz ugotowały, można jednego wyjac i po prostu spróbować.
Na patelni rozpuścić kawałek margaryny, jakąś łyżkę, półtorej, wysypać bułkę tartą, lekko podsmazyc, nastepnie na to wyłożyc pierogi i chwile podsmażyc.
Tak podsmażone pierogi, wyłożyc na talerz.
Można jesc je od razu w tej wersji lub dodac na wierzch odrobine śmietany i obsypać cukrem.
W drugiej wersji bardzo smakuja męzczyznom.
Smacznego.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !