Sposób przygotowania

Wiosną zbieram sama młody szczaw i gotuję taką zupę, ale nie zapominam też o zapasie w słoiczkach na cały rok bo bardzo lubię szczawiową :-)

Szczaw dokładnie przebieramy, usuwamy resztki ździebełek trawy - jeśli nie jest zbyt młody to trzeba poobrywać ogonki bo będą łykowate. Płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, siekamy w paseczki. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy szczaw i dusimy kilka minut. Śmietanę rozrabiamy dokładnie z mąką i szczypta soli aby nie było grudek, wlewamy do wywaru, zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy uduszony szczaw. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w cząstki, posypaną posiekanym szczypiorkiem. Można do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, ale trzeba je ugotować w wywarze przed dodaniem szczawiu. Śmietanę zawsze dodaję przed szczawiem i zagotowuję, w ten sposób unikam jej zważenia w zetknięciu z kwasem szczawiowym.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Piotr48

    moja mama taką robi:) polecam!
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Robiłam. Jest pyszna :)
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    pamiętam ten smak z dzieciństwa...... pychotka.....
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Niedawno zasadziłam szczaw w ogrodzie :), który przywiozłam od babci. Na wiosnę będą pierwsze zbiory... i przepis jak znalazł ... zaraz trafi do mojej księgi.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Pycha, bardzo lubię :)
  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Ale mi zapachniało latem!
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    ale bym zjadła takiej szczawiówki
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Zewa, młody szczaw będzie lada chwila!
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    ale mam ochotę na taką zupkę
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    uwielbiam szczaw
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    zjadłabym z miłą chęcią
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    co roku robię przynajmniej kilka słoiczków szczawiu na zupę :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    super
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    dawno nie robiłam :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    aisza1

    bardzo lubię taką zupę
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ja też - najbardziej ze świeżego wiosennego szczawiu - potem jak robię ze szczawiu w słoiczkach to już nie to samo
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    ktoś nie wie jak szczaw wygląda?
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Smaczna_B, zdziwiłabyś się - większość osób kupuje gotowy zmielony w słoikach :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !