Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka Pyzy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 4 szkl.
cukru pudru 3/4 szkl.
masła 200g 1 kostka
jajko 3-4
cukru kryształu 1 szkl.
soli 1/4 łyżeczki
torebka budyniu waniliowego 16g 1
jabłek 2 kg
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
tartej gałki muszkatołowej (naprawdę niewiele, 3 szczypty) 1/4 małej łyżeczki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka
olejek waniliowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka Pyzy

Ktoś powie: znowu szarlotka? Któż z nas nie ma na nią świetnego, sprawdzonego przepisu? Ja przedstawiam jednak swój. Oceńcie sami...

Jabłka zwykle biorę różne np. połowa Szarej renety (kwaskowa i rozpada się) a połowa np. Ligoli albo Czempionów (słodkie i pozostają w kawałeczkach nawet po uduszeniu). Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub kostkę, skropić sokiem z cytryny. Masło musi być mocno schłodzone a nawet zamrożone. Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek . Mąkę przesiać. Zimne masło ścieram na jarzynowej tarce albo siekam i rozcieram rękami razem z mąką, proszkiem do pieczenia, połową soli, cukrem pudrem, żółtkami i olejkiem zapachowym, skórką cytrynową - trzeba to robić szybko, żeby masło się zbytnio nie ogrzało. Wychodzi z tego masa o raczej sypkiej konsystencji, ale to nic nie szkodzi. Wsypuję całość do torebki i na jakąś godzinkę do zamrażalnika. W tym czasie prażę pokrojone jabłka w garnku dodając cynamon, gałkę i ew. kilka łyżeczek wody i odrobinę cukru - to zależy od słodyczy jabłek [czyli w/g własnego smaku]. Nie rozgotowuję całkiem jabłek, będą się jeszcze piekły. Kiedy jabłka stygną, wyjmuję ciasto z zamrażarki i jego większą część wysypuję na blaszkę [ok.4/5 całości], dociskam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C aż się zrumieni - na kilka minut. Kiedy ciasto się piecze ubijam białka z resztą soli dosypując powoli szklankę cukru . Gdy piana jest już sztywna , dodajemy proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijamy. Na zrumienione ciasto wykładam uprażone jabłka, na to pianę i wierzch posypuję resztą ciasta, i do pieca na ok. 30-40 min. W przepisie jest sporo cukru więc do jabłek właściwie go nie dodaję, chociaż u mnie lubią słodkie ciasta . Kiedy wstawimy już całość, z jabłkami i pianą, do piekarnika, trzeba po 15min. zajrzeć czy wierzch się zbytnio nie przyrumienił - w razie czego można przykryć folią aluminiową. Przepis na blaszkę o wym. ok. 25x35cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 31.10.2013 22:44
no to chociaż w tej kwestii jesteśmy zgodne bo ja z Tobą też nie miałabym ochoty
Smaczna_B 30.10.2013 17:05
a kto by chcial się z tobą spoufalać!!!brrryyyyy, nigdy w życiu
SmacznaPyza 18.10.2013 19:57
Smaczna_B, nie pisz do mnie "kochana", nie spoufalaj się tak i to na publicznym portalu :)
Smaczna_B 18.10.2013 18:05
no nie popisałaś się tutaj kochana pyzo!!!
Karolina69 31.07.2011 08:15
fajne
Justi22 20.07.2011 17:37
mmm
Krzysztof42 19.05.2011 16:56
jem te ciasta a potem wyglądam jak prawdziwa pyza
krzycho2 16.05.2011 12:35
wow
Angelika10 13.05.2011 21:37
Smacznie wygląda
irenka 07.04.2011 22:07
uwielbiam takie pyszne szarlotki
Ewelina47 17.03.2011 08:45
pycha
Goya 14.03.2011 20:13
super
SmacznaPyza 19.02.2011 10:01
Championy można u mnie kupić także w marketach, poszukaj!
mysza666 18.02.2011 23:28
No tak, tylko w tym jest problem, że np jak jest duży mróz to i targu nie ma, a tylko tam można znaleźć dużo odmian, a w hipermarketach są raczej opisy typu jabłka, ewentualnie kraj pochodzenia...a ja akurat mam ochotę na szarlotkę;)
SmacznaPyza 18.02.2011 20:42
ostatnio robię tylko z odmianą Champion - są słodkie więc dodaję mniej cukru, do tego nie rozpadają się za bardzo a ja lubię kawałki i nie ciemnieją tak jak inne gatunki
mysza666 18.02.2011 20:24
Dołączam się do wielbicieli szarlotki:) Niestety ja czasem długo szukam odpowiednich jabłek, bo często są jak na jedno kopyto, czyli są jakieś takie mało smaczne.
BozenA 30.01.2011 13:04
mmm
BozenA 30.01.2011 13:04
mmm
fasola 09.01.2011 23:22
jak wiekszosc uwielbiam szarlotki
SmacznaPyza 15.12.2010 10:29
to prawda - nie lubię jak jest więcej ciasta niż nadzienia
Henryka2 14.12.2010 22:49
Każda szarlotka jest dobra, byleby było dużo jabłek.
SmacznaPyza 14.12.2010 19:22
próbowałam, ale mnie nie smakuje taka - kwestia gustu
marta1371 14.12.2010 15:48
Do piany proponuję zamiast budyniu dodać kisiel(wiśniowy lub truskawkowy),efekt murowany,a jak smakuje.Polecam,naprawdę warto wypróbować.
Joanna89 10.11.2010 22:02
jutro piekę szarlotkę według tego przepisu
banditka 27.10.2010 10:17
wyglada ladnie tez lubie piec szarlotke

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak