Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kremowka papieska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
masło 1 kostka
cukier 15 dag
żółtko jajek 15 szt
jajko 1 szt
cukier wanilinowy 1 szt
mleko 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: kremowka papieska

Na kremówki najlepsze jest ciasto francuskie, które wykonujemy z następujących składników: 30 dag mąki, 30 dag masła, 1 całego jajka, 1 łyżki octu i 2 łyżek wody. Z powyższych produktów zarobić ciasto, jak na pierogi. Po wyrobieniu odstawić je pod przykryciem na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować z lekko rozsmarowanym masłem, podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto złożyć w kwadraty i ponownie je rozwałkować, do całkowitego wyrobienia, potem ciasto podzielić na dwie polowy i upiec w temperaturze 180 stopni. Masę do ciasta wykonujemy z 15 żółtek, 15 dag cukru, 1 l mleka, 1 kostki masła, 1 szklanki mąki i 0,5 torebki cukru waniliowego. Żółtka do masy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szklankę mleka i dobrze wymieszać. Dodać szklankę mąki nadal mieszając całość. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać do niego wymieszane żółtka z mąką. Masę mieszając gotować przez 3 minuty na wolnym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić, dodać lekko rozgrzane masło i utrzeć z nim całą masę. Gotową masę nakładać na jedną z połówek wcześniej upieczonego ciasta francuskiego, którego drugą połową nakrywamy masę. Kremówki posypać cukrem pudrem i podawać lekko zmrożone.smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 22.05.2012 15:47
Super :)
wolochski 10.09.2011 23:53
super
bami 19.06.2011 02:00
smakowite :)
ewasylwia 24.11.2010 10:28
uwielbiam kremówki
Agnieszka172 21.11.2010 18:29
pyszne
m1monika 21.11.2010 14:52
musi być dobra!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak