Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczaw siekany do słoików

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczawiu 1 kg
soli (najlepiej niejodowanej) 1 łyżeczka
wody kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Szczaw siekany do słoików

Nie mam szczęścia do tzw. kupnego szczawiu. Zawsze trafiałam na jakąś breję z piaskiem i łykowatymi łodyżkami. Więc postanowiłam sama zamknąć w słoiczkach trochę wiosny albo lata. Szczaw zbieramy w bezdeszczowy dzień, w ogrodzie albo na łące z dala od szos i zakładów przemysłowych. Zrywamy same listki, tylko bardzo młode razem z ogonkami. W domu dokładnie przebieramy usuwając liście nadpsute, resztki trawy i innych roślin. Dokładnie płuczemy z zimnej wodzie, najlepiej kilkakrotnie ją zmieniając aby pozbyć się ew. drobinek piasku i owadów. Zostawiamy na sicie aby obciekł a potem kroimy nożem w paseczki. Można zemleć w maszynce do mięsa, ale ja lubię kawałeczki listków w zupie. Szczaw bardzo zmniejsza swoją objętość pod wpływem temperatury, trzeba więc nazbierać i naszykować go sporo. Do rondla wlewamy kilka łyżek wody i partiami dorzucamy szczaw mieszając. Kiedy już całość się zagotuje, dodajemy sól i jeszcze gotujemy chwilę, dosłownie minutę. Wrzący nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia odwracając do góry dnem. Tak przygotowany szczaw wystarczy zimą dołożyć do wywaru mięsno-jarzynowego, zabielić śmietaną, dodać jajko na twardo i pyszna zupa gotowa. Ja używam małych słoiczków po koncentracie pomidorowym, takich poj.150-200 ml. To wygodna ilość na 4 porcje zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina69 31.07.2011 08:15
fajne
Tomek13 01.07.2011 22:18
super
Tomek13 10.04.2011 22:35
super
SmacznaPyza 05.04.2011 09:26
jeszcze ze 2-3 tygodnie i będą młode listki!
Barbara/zuza22_85 04.04.2011 22:16
super
ben-ka 22.10.2010 08:30
Moja mama zawsze robiła taki szczaw na zimę a ja korzystałam:)
bogumiła3 29.08.2010 00:03
super
Agnieszka_B 15.08.2010 21:27
Nie próbowałam robić takich przetworów. Ale wykorzystam ten pomysł....
danusia19671 15.08.2010 20:50
Ja też robię co roku szczaw na zimę.
eli_555 16.07.2010 23:02
Zimą na zupkę jak znalazł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak