Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone Pyzy

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórków gruntowych 1,5 kg
wody 1,5 litra
soli niejodowanej (zasada jest taka - na 1 litr wody 2 płaskie łyżki soli) 3 płaskie łyżki
duża główka czosnku albo dwie mniejsze 1
łodyg kopru razem z baldaszkami nasion i listkami kilka
liście chrzanu 2
liści dębu 8-12
korzeń chrzanu 5 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone Pyzy

Ilość składników na 4 słoiki twist o poj.0,9l.
Każda gospodyni ma swój własny, wypróbowany przepis na ogórki małosolne i kiszone. Ja robię tak, jak nauczyła mnie moja Babcia.

Ogórki muszą być świeże, jędrne. Wybieramy sztuki nie uszkodzone, nie zażółcone na końcach, smukłe i nieduże. Wyrośnięte i \"brzuchate\" mają duże pestki a po ukiszeniu będą kapciowate. Trzeba je dokładnie umyć w zimnej wodzie. Myjemy też koper, liście chrzanu i dębu. Czosnek dzielimy za ząbki, ale nie musimy ich obierać - aromat jest też w łupince. Chrzan obieramy i strugamy na wiórki, ja to robię obieraczką do jarzyn. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć, nakrętki też. Na dno każdego słoika kładziemy po dwa ząbki czosnku, kilka wiórków chrzanu, 2-3 liście dębu, pół liścia chrzanu i pociętą na kilkucentymetrowe kawałki łodygę kopru. Wkładamy pionowo, ciasno, jeden obok drugiego, ogórki; najmniejsze można położyć poziomo na wierzchu. Na ogórki jeszcze po dwa ząbki czosnku, kilka wiórków chrzanu i łodyga kopru. Wodę należy zagotować, rozpuścić w niej sól i tak przygotowanym wrzątkiem zalać zawartość słoików, zakręcić i postawić do góry dnem - najlepiej na jakiejś tacy - i przykryć ściereczką bo nie potrzebują światła. Po ostygnięciu odwracamy je. Tak przygotowane słoje muszą postać przynajmniej 2-5 dni w temperaturze pokojowej aby \"ruszyły\" i po tym czasie są tzw. małosolne. Jeśli ktoś lubi, można już je jeść. W tym czasie może też wyciekać ze słoików solanka, jeżeli jest gorąco i proces kiszenia przebiega gwałtownie, ale to normalne i nie należy ich odkręcać jeżeli chcemy przechować ogórki dłużej. Dopiero po kilku dniach można je przenieść w chłodne, ciemne miejsce np. do piwnicy. Dodatek liści chrzanu i dębu powoduje, że ogórki ją jędrne i chrupiące nawet po upływie kilku miesięcy. Oczywiście, jeżeli wcześniej nie zostaną pożarte przez rodzinę i przyjaciół.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 31.10.2013 22:45
no cóż, musisz w takim razie uwierzyć na słowo bo zawsze je dodaję do kiszenia ogórków na zimę
Smaczna_B 30.10.2013 17:08
coś w tych słoikach nie widać tych liści dębu
SmacznaPyza 12.01.2013 18:58
nie, nie dodaję - gorczycę zostawiam do marynat a kiszonym wystarczą liście dębu
Aga20 12.01.2013 09:39
Nie dodajesz gorczycy?
rjustysia 23.10.2011 12:33
Prezentują się wspaniale :) naprawdę pięknie wyglądają :)
Karolina69 31.07.2011 08:14
fajne
IZABELA29 26.07.2011 19:50
warto wypróbować ..
SmacznaPyza 19.07.2011 18:43
Ewa, cieszę się, że zasmakowały Wam takie ogórki - to przepis jeszcze od mojej Babci i ja tylko takie robię
Ewa104 19.07.2011 09:55
Od ubiegłego roku korzystam tylko z tego przepisu.Nawet mama już zmieniła swój stary przepis.A mąż szuka liści dębu i nie narzeka, tak mu te ogóreczki smakują.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak