Sposób przygotowania

Ilość składników na 4 słoiki twist o poj.0,9l.
Każda gospodyni ma swój własny, wypróbowany przepis na ogórki małosolne i kiszone. Ja robię tak, jak nauczyła mnie moja Babcia.

Ogórki muszą być świeże, jędrne. Wybieramy sztuki nie uszkodzone, nie zażółcone na końcach, smukłe i nieduże. Wyrośnięte i \"brzuchate\" mają duże pestki a po ukiszeniu będą kapciowate. Trzeba je dokładnie umyć w zimnej wodzie. Myjemy też koper, liście chrzanu i dębu. Czosnek dzielimy za ząbki, ale nie musimy ich obierać - aromat jest też w łupince. Chrzan obieramy i strugamy na wiórki, ja to robię obieraczką do jarzyn. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć, nakrętki też. Na dno każdego słoika kładziemy po dwa ząbki czosnku, kilka wiórków chrzanu, 2-3 liście dębu, pół liścia chrzanu i pociętą na kilkucentymetrowe kawałki łodygę kopru. Wkładamy pionowo, ciasno, jeden obok drugiego, ogórki; najmniejsze można położyć poziomo na wierzchu. Na ogórki jeszcze po dwa ząbki czosnku, kilka wiórków chrzanu i łodyga kopru. Wodę należy zagotować, rozpuścić w niej sól i tak przygotowanym wrzątkiem zalać zawartość słoików, zakręcić i postawić do góry dnem - najlepiej na jakiejś tacy - i przykryć ściereczką bo nie potrzebują światła. Po ostygnięciu odwracamy je. Tak przygotowane słoje muszą postać przynajmniej 2-5 dni w temperaturze pokojowej aby \"ruszyły\" i po tym czasie są tzw. małosolne. Jeśli ktoś lubi, można już je jeść. W tym czasie może też wyciekać ze słoików solanka, jeżeli jest gorąco i proces kiszenia przebiega gwałtownie, ale to normalne i nie należy ich odkręcać jeżeli chcemy przechować ogórki dłużej. Dopiero po kilku dniach można je przenieść w chłodne, ciemne miejsce np. do piwnicy. Dodatek liści chrzanu i dębu powoduje, że ogórki ją jędrne i chrupiące nawet po upływie kilku miesięcy. Oczywiście, jeżeli wcześniej nie zostaną pożarte przez rodzinę i przyjaciół.

Komentarze

  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Od ubiegłego roku korzystam tylko z tego przepisu.Nawet mama już zmieniła swój stary przepis.A mąż szuka liści dębu i nie narzeka, tak mu te ogóreczki smakują.
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Ewa, cieszę się, że zasmakowały Wam takie ogórki - to przepis jeszcze od mojej Babci i ja tylko takie robię
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    warto wypróbować ..
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Prezentują się wspaniale :) naprawdę pięknie wyglądają :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aga20

    Nie dodajesz gorczycy?
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie, nie dodaję - gorczycę zostawiam do marynat a kiszonym wystarczą liście dębu
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    coś w tych słoikach nie widać tych liści dębu
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    no cóż, musisz w takim razie uwierzyć na słowo bo zawsze je dodaję do kiszenia ogórków na zimę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !